Észrevehető az, ha valaki öngyilkosságot fontolgat? Vannak figyelmeztető jelei? Egyáltalán, a lelki fájdalomnak vannak olyan jelei, amelyek kívülről észrevehetők?

Vannak.

öngyilkosság megelőzés prevenció depresszió alkohol jelek segítség

 

Először is egy gyakori tévhitet szeretnék idézni: "aki beszél róla, mondogatja, hogy megöli magát, az úgysem teszi meg".

Ez téves hiedelem, vagyis nem igaz.

(Arról, hogy lélektanilag miért érthető ennek a tévhitnek a szívóssága, majd egy későbbi bejegyzésben írok.)

Ez a hiedelem a számok szerint is téves: a statisztikák azt mutatják, hogy 10 öngyilkosból 8 beszél a szándékáról. Érthetően, szavakban jelzi, hogy öngyilkosságot fontolgat. Sőt, 50-60%-a az öngyilkosságban meghaltaknak az élete utolsó hónapjában valahol megjelenik az egészségügyi ellátórendszerben (felkeresi háziorvosát, pszichiáterét, kezelik pszichiátriai osztályon, belgyógyászati osztályon fekszik, stb.)

Tehát a legtöbb öngyilkosságot fontolgató személy a szándékát jelző figyelmeztető jeleket, vészjelzéseket ad a környezetének. Az öngyilkosság legjobb megelőzési módja az, ha felismerjük ezeket a figyelmeztető jeleket és tudjuk, hogyan reagáljunk. Egyik sem könnyű...

De mik a legfőbb figyelmeztető jelek?

  1.   valaki arról beszél, hogy megöli vagy megsérti magát
  2.  beszél vagy ír a halálról, meghalásról
  3. eszközöket (pl. fegyver, gyógyszer) keres, amikkel végrehajthatná az öngyilkosságot.

Olyan jelek ezek, amelyeket odafigyeléssel észre lehet venni. Mégis, amiért az előbb azt írtam, hogy "nem könnyű", az az, hogy egy dolog ezeket észrevenni, kezdeni magunkban valamit ezekkel a jelzésekkel és azzal a sok érzéssel, amit ezek a jelek kiváltanak bennünk, és egy másik dolog tenni valamit. Adott helyzetben, adott légkörben ez mind egyenként is megterhelő lehet.

Az öngyilkosság jeleit észrevenni valakin, akit szeretünk, aki a barátunk, kollégánk, nem érzelmi, kapcsolati vákumban történik. Ez nem olyan, hogy - jobb esetben - észreveszem, hogy jövő héten lejár az autóm műszakija, és felhívom a szervízt. Ez sem sikerül minden esetben, sok erő hathat az észrevétel és a cselekvés ellenében (drága lesz az idei műszaki, amit már előre sejtek, nincs időm elvinni az autót, majd a másik megcsinálja, stb.).

Két (vagy több) ember viszonyában az öngyilkosság figyelmeztető jeleinek története van, ami lényegében és szorosan összefügg a kapcsolattal, a problémák történetével. Tehát súlya van, szenvedést, lelki fájdalmat hordoz magában. Ez teszi nehézzé ezek észrevételét, és még inkább a cselekvést.

A felsorolt jelek magukban is veszélyt jeleznek, azonban klinikai kutatásokból azt is tudjuk, hogy ezeket bizonyos tényezők súlyosbíthatják, vagyis növelhetik az öngyilkosság rizikóját. A fenti jelek még figyelmeztetőbbek, ha:

  1. a személynek hangulatzavara van (pl. depresszió vagy bipoláris depresszió),
  2. alkoholfüggő,
  3. korábban már kísérelt meg öngyilkosságot elkövetni, vagy
  4. a családjában (baráti környezetében) történt már öngyilkosság.

Öngyilkossági veszélyeztetettség további jelei lehetnek a nagy hangulatingadozás vagy a személyiség hirtelen változása, pl. ha valaki aktív, otthonról ejáró volt és hirtelen zárkózottá vagy jó-modorúból lázadóvá válik. Az öngyilkossági veszélyben lévőre jellemző lehet, hogy elveszíti mindennapi tevékenységek iránti érdeklődését, elhanyagolja külsejét és drasztikusan megváltoznak étkezési és alvási szokásai.

öngyilkosság megelőzés prevenció depresszió alkohol jelek segítség

A depresszió mellett veszélyes jele az öngyilkosságnak a reménytelenségérzés. Kutatási eredmények szerint a reménytelenségérzés az öngyilkosság egyik fontos előrejelző tényezője. A reménytelenségérzés jelei, ha valaki arról beszél, hogy “elviselhetetlen” érzései vannak, sötéten látja a jövőjét, és már nem vár semmit az élettől.

Ha öngyilkosságot fontolgat, adjon magának 24 órát, ami alatt nem tesz kárt magában. Kérjen segítséget! Hívja a 116-123-at (0-24, előtag nélkül, ingyenesen hívható). 

(A cikk szerzője Bérdi Márk, pszichológus, a Pétery Sándor U. Kh. Krízis Intervenciós osztályának munkatársa.)