A WHO adatai szerint a világon évente átlagosan 1 millió ember lesz öngyilkos.


öngyilkosság suicide megelőzés tények

Becslések alapján Magyarországon évente 25-30.000 öngyilkossági kísérlet van. Ebből kb. 15.500 szándékos önmérgezés, amelyből kb. 10.000 gyógyszeres önmérgezés. Csak Budapesten és Pest megyében (2011-ben) összesen több mint 3000 szándékos gyógyszeres önmérgezés volt.

 

Magyarországon évente 2000-en halnak meg öngyilkosságban

Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan heten követnek el öngyilkosságot Magyarországon - közülük 3 nő és 4 férfi. Bár a legveszélyeztetettebbek az idősek, 2011-ben Magyarországon az öngyilkosságot elkövetettek közül 188-an 30 év alattiak voltak.

De a halálokok között is vezető szerepe van az öngyilkosságnak. Magyarországon 2009-ben az alábbiak voltak a vezető halálokok (15-39 év közöttiek körében):

  1. Öngyilkosság 534 fő
  2. Közlekedési baleset 339 fő
  3. Vízbefulladás 57 fő
  4. Erőszak 37 fő
  5. Drog 20 fő
  6. Baleseti mérgezés 14 fő
  7. Kihűlés 14 fő
  8. Influenza vírus 11 fő
  9. HIV 4 fő
  10. Villámcsapás 1 fő

(forrás: Európai Halálozási Adatbázis, EDMD)

Felmerül a kérdés, hogy az öngyilkosságot fontolgató ember jelzi-e a szándékát,  beszél-e a tervéről, észrevehető-e az öngyilkossági szándék a külső szemlélő - családtag,  barát, orvos - számára? A kutatások szerint tíz emberből, akik öngyilkosságot követnek el, nyolc beszél a szándékáról - tehát nem csak nehezen észrevehető “jeleket küld”, hanem konkrétan megfogalmazza szándékát. Ezért nem igaz az, hogy “aki beszél róla, az úgysem teszi meg”. Sőt, az öngyilkosság elkövetése előtt ugyanilyen arányban fel is keresnek az emberek valamilyen egészségügyi ellátást, leggyakrabban háziorvost, pszichiátert.

Nem lehet egyetlen fő okot megjelölni az öngyilkosság hátterében. A szakemberek kerülik is az “ok” kifejezést, ha öngyilkosságról van szó, mert az öngyilkosság összetett: pszichológiai, szociális, biológiai, kulturális és környezeti tényezők is befolyásolják. Az “ok” helyett inkább rizikótényezőkről beszélhetünk.

Magyarország sajnos élen jár a befejezett öngyilkosságok listáján, azonban vannak olyan országok, ahol évek óta egyáltalán nem fordul elő. Ilyen Haiti, Honduras, Granada, São Tomé és Príncipe, Saint Kitts és Nevis.

(A cikk szerzője Bérdi Márk, a Péterfy Sándor Utcai Kórház Krízis Intervenciós és Pszichiátriai Osztály pszichológusa)

Ha öngyilkosságot fontolgat, adjon magának 24 órát, ami alatt nem tesz kárt magában. Kérjen segítséget! Hívja a 116-123-at (0-24, előtag nélkül, ingyenesen hívható).